čtvrtek 17. ledna 2008

Hranatý svět

Městská doprava je svět směstnaným do kvádru. Najdete tu všechno pěkně koncentrované.
Například boj o vlastní prostor si klidně dovolím srovnat s bojem o přežití. Dá se to nazvat "Urvi si nejlepší kousek"*. Kousek však nemusí být vždy stejný. Záleží na velikosti smečky a vašem postavení v ní ... rozdíl mezi Bílým Tesákem a Maxipsem Fíkem je myslím každému jasný.
Pokud nastupujete na Florenci do metra ve špičce, vezmete za vděk i flaksou ... stát na jedné noze není prima, ale pořád lepší než jít pěšky.
Pokud nastupujete do autobusu na Želivského v jedenáct večer, chcete nejlepší kousek svíčkové ... to je jedno, že vás do prázdného autobusu nastupuje pět, ale pokud budete první, tak si můžete přeci vybrat podle svého gusta.
Nebo co třeba takové vášně. Vášně jsou takovým hnacím motorem lidstva ... tak mě tak napadá, že snad ani nechci vědět, na co jedu já :(
Dnes ráno například někde na Žikově nastoupila zasloužilá knihovnice z Národní knihovny, paní H. Vedla nevinný rozhovor s jinou paní, která však náhle položila velmi výbušnou otázku: "Co bude s chobotnicí."
Než se paní H. nadechla, odpověděl vedle sedící pán: "Je to hnusné, já to tam nechci."
O paní H. je známo, že je velice radikální (tedy s odhalenými ňadry a samopalem na barikádě jsem ji neviděla, ale hádat bych se s ní nechtěla). Pán byl však stejného ražení (na té barikádě by jim to vedle sebe slušelo) a ještě skutečný odborník v oblasti architektury a tak vůbec. Jeho riflový obleček "plavá čínovina" a štrasová klipsna na uchu, o tom vypovídalo své. Paní H. je nadruhou stranu taky velmi pravá knihovnice a bojovnice (v knihovnictví vám stejně nic jiného nezbývá). Už jsem se dlouho tak skvěle v MHD nebavila.* *

*Omlouvám se všem milovníkům masíčka, za neodborný výběr těch správných kousků.
** Díky bohu jsem něco Švýcarsko. Plná čokolády s kopcovitým terénem a hlavně v otázce nové budovy Nkp neutrální.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ježišmarjá...dobrý...ale já chci ještě ty konkrétní věty jak se bavili!

aknezob řekl(a)...

Pan dokonalý byl dost agresivní a jednoznačný, beze snahy o diskuzi, za to p.H. dělala jakože nehodlá vůbec jeho názory komentovat a s pohledem upřeným na onu nešťastnici vedla řeči o tom, že co se nám dnes nelíbí, že za 50 let bude užasné ... vedla si vlastně také svou a dost nahlas :))

Unknown řekl(a)...

Švýcarsko :) to sedí. přesná, jak švýcarské hodinky, ekologicky zaměřená, akorát s těma bankama to bude kapku potíž ;)