čtvrtek 16. dubna 2009

Málem jsem byla sirota

To, že pokud jde o nevyžádané rady, je maminka expert jsem již nejednou psala, jenže maminka je expert i v "nenásilném" donucování.
Nejdříve začne mluvit například o tom, že zítra je Velikonoční pondělí a ona nemá nic upečeného, kdyby náhodou někdo přišel. Jedním dechem dodá, že stejně nikdo nepřijde. Pak následuje pauza a pak věta procítěná a plná nejistoty, co kdyby přeci jenom se tu někdo zastavil, třeba soused. Tohle v různých obměnách pronáší celý den a občas to okoření dotazem, jakože tam má tři tvarohy, co si myslím, že by měla upéct. Slibuji vám, že ve čtyři to už nevydržíte a řeknete, že upečete strouhanou buchtu s tvarohem, "ale teď ne, později". "Ale teď ne" pronesete do sedmé ještě několikrát, a pak se do toho zoufale pustíte, neboť maminka už snesla suroviny do kuchyně. Pak vás zasvětí do tajů mouky slovy, "to je mouka, přesítuj si ji", do tajů šlehače, "tahle zubatá metla patří do té zubaté části" a do tajů vymazávání, "tímhle máslem to vymaž". Pak už nemáte sílu něco říct a tak pouze prudkým gestem vykážete radílka z kuchyně, načež váš otec zvedne oči od novin a vše to okoření svým černým humorem: "Musíš říct vypadni nebo tě prošpikuju".

Tak, a to je on, důvod tohoto článku.



3 komentáře:

kristyna řekl(a)...

to znám...ale stále je to lepší, než když ti do toho mluví někdo, kdo to v životě nedělal (s tím mám své zkušenosti). =)

aknezob řekl(a)...

Tak to znám hlavně z práce :)

Anonymní řekl(a)...

DOKUD TI NEŘÍKÁ VIDLIČKU UCHOP DO PRAVÉ RUKY JAKO NÁŠ PAPÁ , KTERÝ V ŽIVOTĚ NIC KROME LUNCHMEATU NEUKUCHTIL:))J