pátek 29. února 2008

Bio a zasejc jenom bio

Tak nevím kde se všechno to bio náhle vzalo ... že by zemědělci byli tak pružní a místo pesticidů počali hnojit chlévskou mrvou?
Nevím, nedokážu si představit jak taková Olma přebírá od zemědělce mléko a on praví:
"Tak tuhle putelku jsem nadojil ručně u naší stračeny přímo na louce."
Nač hned být však takový pesimista, vždyť každý si pod bio představuju něco jiné ...
Včera mi odpadla angličtina, a tak jsem si říkala, že si před kurzem Batiky dojdu na kafíčko ... na bio kafíčko do bio kavárny. Hned za rohem otevřeli totiž nové bio cafe. Neodradily mě ani ceny, které jsou skutečně bio.
Vypadá to tam asi takto:
Moderní nekuřácký prostor v pastelových barvách dýchá novotou a podmanivá hudba obalamucuje vaši duši. Nechybí ani dětský koutek a na plazmové obrazovce se promítají obrázky ze života zvířátek ... měla jsem čest se sokolem žijícím v nějakém velkém městě. Toaletu jsem nevyzkoušela ... to mě vážně mrzí, tam totiž určitě nemají bakterie šanci.
U pultíku si vyberete a oni vám vybrané dají na činaný umělohmotný tác s ubrouskem a takovým tím reklamním papírem, chránícím tác před pokecáním. Na to vám postaví kafíčko v papírovém kelímku s umělohmotným víčkem a umělohmotnou lžičkou* - to nevadí, že s tím nikde nebudete pochodovat - a k tomu vám přihodí vybrané jídlo, vždy dokonale a sterilně zabalené v umělé hmotě. To celé si pak odnesete ke stolečku, zbaštíte a vypijete, aby jste poté před obřími kontejnery přemýšleli, jestli onen po voskovaný kelímek máte hodit do "papíru" nebo do "ostatní" ... a když do "papíru", tak jestli strhnout tu umělohmotnou etiketu s logem kavárny. Do papíru pak ještě vyhodíte ten nedotčený reklamní papír a do "plastů" to nepoužité víčko a lžičku. Vše pěkně ekologicky ... to se holt musí.
Tak nevím, ale kvůli jednomu kafi jsem vytvořila slušnou hromádku odpadu. Prostě nejsem "in" a vidno, tak ani "bio" ... miluju prostě takové ty věci jako odřený malovaný hrníček v divadelním baru.
Asi je problém ve mě, přišla jsem si tam jako v kavárně roku 2542, občas jsem se dokonce nenápadně rozhlédla, co kdyby vedle mě seděl nějaký marťan.

* nerozpustila se

3 komentáře:

Meena řekl(a)...

Chodíš na angličtinu? Ani nevím, ale to je dobře! Pracovat na sobě se musí:-)
M.

Greta řekl(a)...

teda, zrovna jsem měla o bio cafe rozepsanej článek... mám totiž podobné dojmy :->

Anonymní řekl(a)...

nikie: komerce....napíšou si do názvu bio a lidi se jim tam pohrnou...být bio je moderní stejně jako být eko...ekodoprava, ekoznačka....a podobný kraviny. my obyčejní trapáci si v obchodě na jogurtu přečteme, že není z Holandska, ale že jej vyrábí z mlékárně 30 km od místa, kde ho kupujeme...