středa 3. prosince 2008

Sytá leč zbytečná

Včera večer jsem seděla v divadle a háčkovala. Po očku jsem pozorovala Anču, jak vypočítává velikost a počet výztuží do betonu při nějakých parametrech, kterým říkala momenty. Měla toho asi na deset stran a celé to konzultovala s Petrem, takže vzduchem lítaly termíny, které znám tak akorát ze science fiction. Trpce jsem v duchu usoudila, že zatím co já tu štrikuju a myslím na to že jsem zapomněla koupit kakao, jiní se vzdělávají, aby v mém věku nemuseli sedět po večer v divadle s pocitem zbytečnosti.
Hned ráno se ukázalo, že kromě kakaa jsem zapomněla koupit i oříšky, ale i přesto jsem jedno cukroví zplodila a je moc dobrý, jenom mi to asi v rozšiřování obzorů a hledání zajímavější práce nijak nepomůže.
Celou dobu mi pomala s pečením Čiperka, která otlapkáváním trouby si naopak své obzory rozšířila, neboť zjistila, že zvědavost se nevyplácí, alespoň pokud jde o horkou troubu.

Kláštěrní rohlíčky

140 g hladké mouky; 50 g hořké čokolády; 90 g lískových oříšků; 110 g rostlinného tuku; 2vanilkové cukry; 30 g moučkového cukru; 1 žloutek; 50 g hořké čokolády na ozdobu

Ořechy a čokoládu na jemno nastrouháme. Mouku smícháme s tukem, ořechy, čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Rychle vypracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Přendáme na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Popatláme čokoládou.

Pár rad: Čokolády je nutné nastrouhat víc, neboť je potřeba odečíst tu čokoládu, která se díky té dřině rozpatlá po rukách, tu naopak můžete přičíst ke své váze. Udělat váleček a ohnout ho do tvaru rohlíčku, jak je vidět na obrázku, také není tak snadné. A díky loňské zkušenosti mohu poradit !NEPOLÉVAT! jinak budete rohlíčky odsekávat a už to budou spíš klášterní ruiny.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Proč zbytečná? Náhodou moc užitečná ;o)

aknezob řekl(a)...

Vzorky nebudou :)

Anonymní řekl(a)...

Petulka je zkratka pesous (tim mam na mysli pesimista). leckdy mi pripomina meho tatinka, ktery je o dvacet let starsi nez ona, ale v pesimismu by si mohli podat ruce. oba jsou to lide velmi inteligentni, bystre myslici, majici radi zviratka, znacne tvorive povahy - az vam ukazu, co mi tatinek vyrobil..., lpejici na rodine a obcas sileni cumaci....pokud vas zajima znameni, tak jsou od sebe pul roku vzdaleni...ale pesousi sou voba!

Anonymní řekl(a)...

hmmm, ale to je škoda, že nebudou vzorky, mňam :o)

Anonymní řekl(a)...

ja rozumim momentum, pocitani na 10 stran mam za sebou a ted hackuju saly :))tomu se rika vyvohj ty jsi jen ten nudny meziclanek vynechala a uz jsi u domacich praci anca se k tomu dostane az bude slepa z uceni:))

aknezob řekl(a)...

Já už dneska nerozumím ničemu, možná tak momentu překvapení, jedna taková dívka mě dost překvapila svým chováním, ale to sem nepatří.