čtvrtek 11. prosince 2008

Co na to říct? ...

... myslela jsem si, když jsme včera opouštěli s Mariem kino. V první okamžik jsem se nemohla na nikoho ani podívat a snažila se skrýt za závoj svých vlasů, abych se mohla nadechnou.
Ta správná slova našel až Mario, když řekl, že příště půjdeme na nějakou komedii a tím to trochu odlehčil.
Podzimní sonátu jsem už viděla kdysi, ale nijak zvlášť mě nepoznamenala, tentokrát to bylo jiné. Hodně to ovlivnila má melancholická nálada a předfilm o Bergmanově matce, tedy než film, by se to dalo nazvat listováním v rodinném albu fotografií. V těch tmavých očích jeho matky jsem viděla svoji maminku a tak mě to nějak rozněžnilo ještě víc, takže následné drama mi neudělalo právě nejlíp.
Je pravda, že to trochu Bergman přehnal, když do jednoho filmu nacpal od smrti dítěte, postižení až po potrat vše co šlo, ale i tak, vidět Ingrid Bergman a Liv Ullmann vést dialog jako dvou odlišných a přitom tak blízkých si žen je zážitek. Vše ostatní na tom filmu bylo takové navíc a tak trochu zbytečné.
Nemohu říct, že by se mi ten film nějak zvlášť líbil, ale tohle téma je pro mě dost citlivé. Říkala jsem si, jestli je možné prolomit nějaké ty hranice dané výchovou nebo ne. Nelze přeci odsoudit ženu za to, že neumí milovat, když jí to nikdo nenaučil, jak to má pak naučit dceru.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Švédské filmy: Tak jsme vyrazili na film Krásný pád viz. http://www.csfd.cz/film/236387-falla-vackert/ a musím říct, že to nebyla obvyklá skandinávská pochmurnost, ale spíše dramatická místy až komedie, ale pravda zasazené do Švédska, místy do lesa - příroda se tedy objevila. Na rozdíl od dánského filmu Vesterbro, kdy jsem si říkala, jestli usnu už v půlce nebo až na konci....

aknezob řekl(a)...

To jsem neviděla, ale dneska bych zaručeně usnula i na tom neskvělejším filmu na světě ... proč se mi chce pořád tak spát?